Marjan Groot Kormelink heeft van 1997 tot 2020 haar eigen optiekzaak gerund in Hengelo (Gld).
Ze is een gedreven en ervaren optometrist met een voorliefde voor het oplossen van kijk-problemen. Ze is altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen om het zien van klanten te verbeteren. Steeds vaker zag Marjan complexere problemen die niet opgelost werden met alleen een correctie om scherp te kunnen zien.

Bijkomende klachten als hoofdpijn, concentratieverlies en vermoeidheid, vroegen om een oplossing. Marjan volgde de cursus Polatest/MKH meetmethode. Hierbij wordt met name fixatie disparatie gecorrigeerd. Daarnaast verdiepte ze zich steeds meer in de Utermöhlen prismabril. Deze laatste is niet altijd voor de hand liggend, maar kan in een aantal gevallen zeer effectief zijn.

Utermöhlen prismabril

De HBO Optometrie opleiding leert je dat je voorzichtig moet zijn met het voorschrijven van prisma’s. De Utermöhlen prismabril schrijft asymmetrische, zwakke prisma’s voor. Iets wat bij een gemiddelde optometrist of oogarts vraagtekens oproept. De praktijkvoorbeelden van mooie resultaten met deze prismabril hebben Marjan overtuigd van het nut van een prismabril. Reden te meer om na te denken over andere meetmethodes dan wat je op school hebt geleerd.

Samenwerking met collega’s

Ruim 10 jaar heeft Marjan klanten doorgestuurd naar dokter C.M. Biewenga-Booij, naast dokter Vente gespecialiseerd het Utermöhlen-prisma. Deze ervaring heeft ertoe bijgedragen dat Marjan zelf is gaan testen. Voordat ze klanten doorstuurde, heeft ze haar eigen bevindingen vastgelegd en deze vergeleken met de conclusies van dokter Biewenga. Dat dokter Biewenga haar praktijk stopte, heeft Marjan het laatste zetje gegeven om zich hierin verder te specialiseren.
Ze blijft contact houden met de voorschrijvers van deze methode en blijft de ontwikkelingen hieromtrent op de voet volgen. Juist ook om deze methode zuiver te houden.

Eigen praktijk Ogen in Balans

Deze ontwikkelingen hebben geleid tot het verkopen van de optiekzaak in Hengelo Gld en het starten van een eigen prisma-praktijk in Ulft, begin 2021. Zoals Marjan zegt: ‘Het geeft me de ruimte om mezelf verder te ontwikkelen in het voorschrijven van comfortabele brillen voor een groep mensen die bijna nergens meer terecht kunnen’.

Top